In een vol dorpshuis met zo’n tweehonderd dorpsgenoten presenteerde de werkgroep de plannen voor de nieuwe winkel. De reactie van de aanwezigen was overweldigend positief. Zo’n 125 mensen besloten lid te worden van de vereniging, zeker 20 mensen wilden vrijwilliger worden en tienduizenden euro’s werden toegezegd om het initiatief financieel te ondersteunen.
Omdat geen ondernemer het ziet zitten om de winkel over te nemen, moeten we het als dorp zelf doen. “We gaan een vereniging oprichten, die volledig eigenaar wordt van de winkel”, vertelde Reina, de voorzitter van de nieuwe vereniging. “In veel dorpen is ervoor gekozen om het zelf te doen, vaak met succes. In Baambrugge kan het ook”
Voordat werd uitgelegd hoe de nieuwe winkel eruit kan komen te zien, werd aandacht gevraagd voor al het werk dat Henk, Gerrie en Bob in de winkel hebben gestoken. Vijfentwintig jaar zijn ze de spil geweest van het dorp. Na lovende woorden vanaf het podium volgde dan ook een groot applaus.
De nieuwe winkel gaat HENKS heten, vertelde werkgroeplid Allard. “Een knipoog naar het verleden, maar ook een naam die staat voor vernieuwing”, zo legde hij uit. Allard, die in het dagelijks leven winkels inricht, liet zien hoe HENKS er uit kan gaan zien: in de basis hetzelfde als nu maar met meer versproducten, meer producten van lokale ondernemers, een koffiecorner, een raam voor schepijs, pinautomaat en een betere entree voor mensen die slecht te been zijn.
25 euro per huishouden
Willem, eigenaar van de Lindenhoff, rekende de zaal voor dat de omzet echt moet groeien. “Henk en Gerrie staken er zoveel uren in. Dat kunnen wij niet evenaren.” Er moet zo’n zeven ton omzet gemaakt worden om personeel te kunnen betalen en een gezonde winkel te draaien. “Dat is 25 euro per week per huishouden in Baambrugge, dat moet kunnen”, aldus Willem. Door een breder assortiment, lagere energiekosten, vrijwilligers, een nieuw kassasysteem en grotere betrokkenheid uit het dorp moet dat haalbaar zijn.
Dat die betrokkenheid er is bleek aan het einde van de avond. Alle mensen die ter plekke lid werden van de nog op te richten vereniging kregen een HENKS tas en biertje. Bijna iedereen liep na afloop wel met een tas naar buiten. Veel mensen leek het leuk om voor minimaal een dagdeel in de maand in de winkel te staan en meldden zich alvast aan. Henk zelf bood aan om nog een paar uurtjes in de week als vrijwilliger op de bestelbus te gaan rijden. Een aanbod dat het dorp natuurlijk niet af kan slaan.
Hoewel er in totaal al zo’n 75.000 euro aan giften uit het dorp is toegezegd, en er gehoopt wordt op zo’n 35.000 euro subsidie, is er nog steeds zo’n 40.000 euro nodig om de winkel voldoende buffer te kunnen geven om te starten. Ook zijn er nog zeker 150 extra leden nodig, voordat zeker is dat er voldoende draagvlak is in het dorp.
De maand juni wordt daarom een actiemaand, legde de werkgroep uit. “Iedereen kan een belletje aan de deur verwachten.”