Nieuws Verhalen uit de winkel

“Dat ik mijn steentje bij kan dragen geeft zoveel voldoening”

Het is druk op zaterdagochtend. Mariette van Staveren (62) vraagt Monica om de kassa even over te nemen en schuift met een kop koffie aan aan de bar. Ze is al sinds het begin vrijwilliger bij Henks en is enorm enthousiast over wat onze dorpswinkel in Baambrugge teweegbrengt. Sinds twee weken is ze in dienst als medewerker.

“Ik vind de verbinding hartverwarmend, het dorp is echt wakker gekust door de winkel. Dat ik daar mijn eigen kleine steentje aan kan bijdragen geeft mij zoveel voldoening.”

De rij aan de kassa groeit: Baambrugge ontwaakt en heeft duidelijk zin in verse broodjes en croissants. Mariette houdt tijdens ons gesprek de gang van zaken met een half, maar scherp oog in de gaten.

“Ik ben zelfstandig vertaler, en de opkomst van AI betekent dat het werk voor mij opdroogt. Ik moet me heroriënteren dus deze tijdelijke baan kwam als geroepen. Het is win-win. Als vertaler slijt je je dagen achter het beeldscherm, hier trekt het hele dorpsleven aan je voorbij. Ik geniet met volle teugen van de sociale contacten” De eerste weken vond ze fysiek erg zwaar, maar inmiddels is ze eraan gewend. 

Lees verder onder de foto.

Op dat moment komt mevrouw Vonk met haar rollator binnen. Mariette stapt direct op haar af en vraagt of ze kan helpen met haar boodschappenlijst. Die is flink. Mariette vult de boodschappentassen, ondertussen gezellig keuvelend met haar klant. Haar koffie is inmiddels koud.

Mariette: “Dit bedoel ik nou. Het is zo fijn dat dorpsgenoten die minder goed ter been zijn, toch kunnen winkelen, en van ons hulp krijgen. Bij het verzamelen, bij het thuisbrengen. En ondertussen ook dat sociale aspect meepakken. Henks is uniek. De concurrentie van de grote supermarkten in aangrenzende gemeentes blijft natuurlijk. Dus ik werp mijn allervriendelijkste gezicht achter de kassa in de strijd.”

Je houd misschien ook van..